Az MVK Zrt. fontosnak tartja, hogy részt vegyen a társadalmi felelősségvállalás szerepkörében is. Minden évben számos akcióban és rendezvényen vesz részt Miskolc városával és civil szervezetekkel karöltve, hiszen a törvényi előírásokon túl fontosnak tartjuk, hogy etikus és szolidáris magatartás tanúsításával támogassuk egymást és a rászoruló embereket.

Adventi Villamos

2012. óta az MVK Zrt. minden évben kedveskedik az utazóközönségnek meghittebbé tenni az adventi időszakot saját, a dolgozóink által készített Adventi Villamossal. Az ünnepi dísz témáját a remízből való kigördülés előtt mindig titok övezi. Páratlanságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy 2023-ban immár 7. alkalommal választották meg a MHD86 nevű cseh portálon meghirdetett nemzetközi szavazáson Európa legszebb Adventi Villamosává.

2024. május 11-én, a Miskolc város napja alkalmából rendezett ünnepi közgyűlésen a Miskolci Adventi Villamost megalkotó MVK Zrt. csapata kapta a "Miskolc város turizmusáért" díjat. Az elismerést a Miskolci Nemzeti Színházban tartott eseményen Demeter Péter az MVK Zrt. vezérigazgatója vette át Veres Páltól, Miskolc város polgármesterétől.

Adventi Villamos

TeSzedd

A TeSzedd Önkéntesen a Tiszta Magyarországért mozgalomhoz csatlakozva több miskolci autóbusz-végállomás környékét varázsolták tisztábbá a környezetet társaságunk munkavállalói. A mozgalom keretében egy nyílt találkozási ponton, aki kedvet érzett és csatlakozni szeretetett volna az MVK Zrt. csapatához, a helyszínen tudott regisztrálni, illetve a regisztracio.szelektalok.hu oldalon. A szemétszedéshez kesztyűt és zsákokat az MVK Zrt. biztosította.

TeSzedd

Múzeumok éjszakája

2013 óta minden évben csatlakozik az MVK Zrt. az országos Múzeumok Éjszakája programsorozathoz, június harmadik szombatján egy különleges nyílt nappal várjuk az érdeklődőket a társaság Szondi György utcai telephelyén, a teljesség igénye nélkül autóbuszokkal, villamosokkal, veterán járműkiállítással, bemutatókkal, koncertekkel, szervezett telephely és közlekedéstörténeti múzeumlátogatással vártuk az érdeklődőket.

A rendezvény keretében az elmúlt évek hagyományainak megfelelően jótékonykodni is lehetett: a Miskolci Második Esély Állatvédő Alapítványnak gyűjtöttünk hasznos állatfelszerelést, tisztítószereket, felhasználható ruhaneműket. 

Múzeumok éjszakája

Gyűjtés Ukrajnában maradt lakosok megsegítésére

A közlekedési vállalat a Miskolc Megyei Jogú Város Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat elnökével egyeztetve adománygyűjtésbe kezdett az ukrán lakosok és katonaság részére. A tartós élelmiszereket az MVK Zrt. Ügyfélszolgálati Irodájában (3530 Miskolc, Szemere u. 5.) volt lehetőség leadni.

Gyűjtés Ukrajnában maradt lakosok megsegítésére

Kupakgyűjtés

Cégünk több alkalommal gyűjtött már műanyag kupakokat egyesületek részére, akik nélkülözésben élő, rászoruló családoknak segítettek az összegyűjtött és értékesítésre kerülő műanyaggal.

Kupakgyűjtés

Csokigyűjtés

Jótékonysági akciójó keretein belül csokoládégyűjtést szerveztünk a ZSÓFI-ReményVár Egyesületen keresztül, hogy minél több nélkülözésben élő gyermek és rászoruló család számára jusson egy-egy meglepetés csoki az év végi ünnepek alatt.

A csokigyűjtéshez csatlakozott cégeket a dolgozói létszám alapján három kategóriába sorolták (1-20 fős, 21-100 fős és 101 fő feletti vállalat), és versenyt hirdettek kategóriánként a „Magyarország legédesebb munkahelye” címért. A versenyre MVK Zrt. nevezett, és karöltve a munkatársakkal, utasokkal, a Miskolc Holding Zrt.-vel, a Miskolc Holding Ingatlangazdálkodási igazgatóságával, valamint a MIPRODUKT Kft-vel 24,5 kg „szeretetcsokit” gyűjtött össze, ezzel pedig megnyerte a 101 fő feletti kategóriában a Magyarország legédesebb munkahelye címet.

Csokigyűjtés

Vakvezetőkutyás érzékenyítő tréning az MVK frontszemélyzeti dolgozóknak

Napjainkban a műszaki fejlesztések ellenére még mindig a vakvezető kutya a leghatékonyabb segítség az aktív életet élni akaró látássérült emberek számára. Ezért is fektet nagy hangsúlyt a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola az ismeretterjesztésre, hogy minél több látó ember tudja, hogyan illik, s lehet helyesen viselkedni, ha vakvezető kutyával közlekedő emberrel találkozik.

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola interaktív érzékenyítő foglalkozást tartott az MVK csapatának, főként a járművezetőknek, jegyellenőröknek. A foglalkozás keretében a résztvevők játékos formában, saját élmények megtapasztalásával ismerhették meg látó emberként látássérült társaink mindennapjait: kipróbálhatták milyen fehér bottal közlekedni, vakvezető kutya segítségével egy járműre felszállni és helyet foglalni, mennyire képesek például bekötött szemmel különböző illatokat felismerni, de betekintést nyerhettek a Braille-írás világába is.

Vakvezetőkutyás érzékenyítő tréning az MVK frontszemélyzeti dolgozóknak

Közlekedési Kultúra Napja

Május 11-e Miskolc Város Napja mellett a Közlekedési Kultúra Napja is. A Közlekedési Kultúra Napját, azzal céllal hozták létre, hogy népszerűsítsék a biztonságos- és környezettudatos közlekedési magatartásformákat, illetve a toleráns, partnerségen alapuló, egymásra és önmagára odafigyelő közlekedési kultúrát. A biztonságos közlekedésre 2023. évben veteránjárművek közlekedésével kívánta társaságunk felhívni a figyelmet.

Közlekedési Kultúra Napja

Véradások szervezése

A cég történetében hosszú évekre nyúlik vissza a véradás kezdeményezések hagyománya. Évente egy, időnként két alkalommal van lehetőségük a cég, illetve a Miskolc Holding Zrt.  munkavállalóinak ilyen módon segíteni. A véradást kiemelt fontosságúnak tartjuk, így ezzel akár célzottan a rászoruló dolgozókat, de másokat is igyekszünk támogatni.

Véradások szervezése

Edukáció

A Miskolci Városi Közlekedési Zrt. kiemelt célja, hogy szorosabb együttműködést alakítson ki a miskolci óvodákkal és az általános iskolák alsó tagozataival. Ennek érdekében szeretnénk megismertetni, megkedveltetni a gyerekekkel a közösségi közlekedést és meggyőzni őket, hogy ezen közlekedési formát vegyék igénybe a későbbiekben is, hiszen ezzel jelentős mértékben hozzájárulnak környeztünk megóvásához. Ezt a kezdeményezést, amely a „Utazz velünk Te is!” címet kapta, a jövőben egyre szélesebb körben és színesebb programokkal kívánjuk folytatni.

A pályaválasztás előtt álló felső tagozatos általános iskolások számára üzemlátogatást szoktunk szervezni, ennek keretében a gyerekek megismerkedhetnek az MVK Zrt. szakterületeivel az ott dolgozó, szakemberek iránymutatásával például a villamos- és autóbuszüzemben, a szervízbázison, vagy a diszpécserközpontban.

Edukáció