Keddtől még egy új villamos

Keddtől még egy új villamos
2014. október 7., kedd - 16:30

Jól halad Miskolcon az új villamosok forgalomba helyezése: a „Miskolc városi villamosvasút fejlesztése” nagyprojektben érkezett Skodákból kedden újabb villamos állt forgalomba.

Az utasoké a nyolcadik új villamos

Az első két villamos 2013 nyarán történt érkezését követően 2014. január és február hónapban álltak forgalomba az új Skodák. A következő három teljesen alacsonypadlós, légkondicionált, modern villamos forgalomba adása idén júniusban történt meg, ezt követően a múlt héten megint újabb két villamos állt a miskolci utazóközönség rendelkezésére.
A múlt héten forgalomba állt villamosok már fel vannak szerelve azzal a fedélzeti számítógéppel is, amely percre pontosan meg tudja határozni a jármű helyzetét, ezáltal percre pontos forgalmi tájékoztatást nyújt az utazóközönség számára a megállóhelyi kijelzőkön, az internetes útvonaltervezőben (mvkzrt.hu/valosidoben) és a TransIT menetrend: MVK Zrt. nevű android mobilalkalmazásban is.

Előny a villamosnál

Ez a fedélzeti számítógép képes arra, hogy „előnyben részesítse" a szerelvényt egy un. intelligens fázissorrend módosítással. Ez azt jelenti, hogy a rendszer elengedi a villamost úgy, hogy a gyalog vagy személyautóval közlekedők részére a jelzőlámpa pirosra vált, a villamos pedig „előnyben részesül", zöld utat kap. Ezt a villamosvonal mentén 16 jelzőlámpás kereszteződésben tudja biztosítani a rendszer azoknak a járműveknek, amelyekben már ez a rendszer működik – vagyis a múlt héten forgalomba állt 605-ös, 607-es és az ezen a héten keddtől utasokat szállító 608-as pályaszámú villamosnál.

Háttér

A pályaépítés és a megállók megújulása után az érkező és forgalomba álló új villamosok jelképezik a Zöld Nyíl Projekt, Miskolc város és a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. közös sikerét.
Megérkezésük után a villamosoknak többek között 2x250 km futáspróbát, valamint a Nemzeti Közlekedési Hatóság által előírt darabvizsgálatokat kell teljesíteniük. Ezt követően kerül beszerelésre az integrált utastájékoztatási rendszert működtető fedélzeti számítógép is, amellyel a villamosokat forgalomba bocsátja a közlekedési vállalat.
Várhatóan még ebben az évben, a tervezettnél korábban megérkezik mind a 31 új villamosa Miskolcnak, így már idén teljes lehet az az új villamosflotta, amely leváltja a régit. A Közlekedési Operatív Program keretében megvalósuló „Miskolc városi villamosvasút fejlesztése" című projekt összköltsége 37.658.167.000 Ft, amely 33.707.373.000 Ft összegű támogatással valósul meg, az Európai Unió és az Európai Kohéziós Alap társfinanszírozásával.