Forgalomba állt Miskolc hatodik új villamosa

Forgalomba állt Miskolc hatodik új villamosa
2014. október 2., csütörtök - 16:45

A „Miskolc városi villamosvasút fejlesztése” nagyprojekt október 2-án, csütörtökön újabb jelentős állomásához érkezett: forgalomba állt a 605-ös pályaszámú, új Skoda villamos, amely már tartalmazza azt a fedélzeti eszközt is, amely ha kell, „előnyt” biztosít a villamosnak és a valós idejű utastájékoztatásban is részt vesz.

A most forgalomba álló villamos, az új Skodák közül a hatodik, már fel van szerelve azzal a fedélzeti számítógéppel, amely percre pontosan meg tudja határozni a jármű helyzetét, ezáltal percre pontos forgalmi tájékoztatást nyújt az utazóközönség számára a megállóhelyi kijelzőkön, az internetes útvonaltervezőben és a TransIT menetrend: MVK Zrt. nevű mobilalkalmazásban is.

Ez a fedélzeti számítógép képes arra is, hogy figyelje a villamosok menetidejét, és ha késést észlel, akkor előnyben részesítse a szerelvényt egy un. intelligens fázissorrend módosítással. Ez azt jelenti, hogy a rendszer elengedi a villamost úgy, hogy a gyalog vagy személyautóval közlekedők részére a jelzőlámpa pirosra vált, a villamos pedig „előnyben részesül", vagyis zöld utat kap. Ezt a villamosvonal mentén 16 jelzőlámpás kereszteződésben tudja biztosítani a rendszer, ha például késést észlel a menetidőben. Az integrált utastájékoztatási rendszer működésének tesztidőszaka ezzel újabb szakaszába lépett.

Jelenleg további négy villamoson már szerelik az integrált utastájékoztatási eszközöket. Ezek a villamosok megkapták a forgalomba helyezési engedélyt is, így a tervek szerint még ezen a héten és a következő héten is állnak be újabb Skoda villamosok a forgalomba.
Háttér:

A pályaépítés és a megállók megújulása után az új, korszerű villamosok jelképezik a Zöld Nyíl Projekt, Miskolc város és a Miskolci Városi Közlekedési Zrt. közös sikerét. Megérkezésük után a villamosok folyamatosan teljesítik a Nemzeti Közlekedési Hatóság által előírt darabvizsgálatokat, amelynek része a 2x250 km futáspróba is.

Várhatóan még ebben az évben, a tervezettnél korábban megérkezik mind a 31 új villamosa Miskolcnak, így már idén teljes lehet az új villamosflotta, amely leváltja a régit.

A Közlekedési Operatív Program keretében megvalósuló „Miskolc városi villamosvasút fejlesztése" című projekt összköltsége 37.658.167.000 Ft, amely 33.707.373.000 Ft összegű támogatással valósul meg, az Európai Unió és az Európai Kohéziós Alap társfinanszírozásával.