magyar / english
Itt vagyok: › 

Segítséggel élőknek

Segítséggel élők támogatása

I. Alacsonypadlós járművek és akadálymentesített megállók

Az MVK Zrt. fontos feladatának tartja a mozgásukban korlátozottak, nehezen mozgók közlekedésének megkönnyítését, Társaságunk ennek érdekében már korábban is számos lépést tett. 2002. június 1-jétől a mai 24-es jelzésű viszonylatunkon kizárólag alacsonypadlós járműveket közlekedtetünk, 2006-ban, pedig újabb 35 db alacsonypadlós, korszerű Neoplan autóbuszt vásároltunk. Így a társaság jelenleg 45 db alacsonypadlós járművel rendelkezik. Fontos hangsúlyozni, hogy ezekkel a járművekkel az idősek, vagy épp a babakocsival közlekedők mindennapi életét is megkönnyíthetjük.

 

 

Alacsonypadlós járművek aránya

Segítséggel élők támogatása

Az MVK Zrt. az esélyegyenlőségi követelmények teljesítése érdekében stratégiájának és utasbarát elképzeléseinek megfelelően kívánja továbbra is járműparkját fejleszteni.

Azonban az alacsonypadlós járművek is csupán a környezet akadálymentesítése után alkalmasak igazán a fogyatékkal élők, a mozgásukban korlátozottak közlekedtetésére. Éppen ezért az MVK Zrt., a város önkormányzatával és a Rotary klubbal közösen pályázott, és szerződést kötött a megállók és a megállók környezetének akadálymentesítésére. Ennek nyomán 61 megállóhely akadálymentesítése megtörtént.

Az együttműködés eredményeként a város számos megállóhelye akadálymentesen közelíthető meg, így az 1-es, 12-es, 2-es, 22-es, 14H-s, a 24-es és a 32-es vonalán található megállók mindegyike átalakításra került.

II. Garantáltan alacsonypadlós járművek a menetrend szerinti közlekedésben

Az MVK Zrt. nemrégiben újabb lépést tett az akadálymentes közlekedés felé, hiszen 2007. augusztus 1-jétől előre meghatározott viszonylatokon és indulási időpontokban kizárólag alacsonypadlós járműveket indít.

A garantáltan alacsonypadlós járatok a menetrendkönyvben félkövér dőlt betűkkel szedve, a megállóhelyi menetrendeken dőlt betűkkel szedve kerülnek megkülönböztetésre.

Célunk, hogy a mozgásukban korlátozott, nehezen mozgó utasaink számára lehetőséget biztosítsunk utazásaik megtervezésére, úticéljuk kényelmes és biztonságos elérésére.

III. Braille írással készült megállónév táblák

Jelenleg is 10 forgalmas megállóhelyen a megálló neve ki van írva a vakok számára olvasható braille írással. Ezek a táblák a Public Art szabadtéri kiállítás keretében kerültek kihelyezésre villamos- és autóbusz megállóhelyeken a belvárosban. (Szinvapark, Szemere u., Városház tér, Centrum)

Segítséggel élők támogatása

 

IV. 100%-ban alacsonypadlós új villamosok, akadálymentesített villamos megállók

A Zöld Nyíl villamos projekt keretében:

• 2015 nyaráig 31 darab, az esélyegyenlőségi törvénynek megfelelő belépő magasságú, vagyis alacsonypadlós villamosok váltják fel a jelenlegi járműveket.

• Alacsonypadlós járművekhez kialakított peronok várják az utazókat, vagyis nincs szintkülönbség a megálló és az új villamosok padlózata között, ez kényelmes és biztonságos utazást tesz lehetővé.

• A villamosmegállók mindegyike akadálymentesített, vagyis a kerekes székesek és a nehezebben közlekedők számára is könnyen megközelíthető.

• A vak-és gyengén látó utasok közlekedését a villamosmegállókban több jelölés is segíti, van egy vakvezető sáv, ami a jármű első ajtójához irányítja őket, és van egy figyelmeztető sáv végig a peron szélén.

A Mozgássérültek és Barátaik Miskolc Városi Egyesületének tagjai ismerkednek az új villamossal

A Mozgássérültek és Barátaik Miskolc Városi Egyesületének tagjai ismerkednek az új villamossal