Miskolc, hetedik: újabb új villamos állt forgalomba

Miskolc, hetedik: újabb új villamos állt forgalomba
2014. október 4., szombat - 16:45

A „Miskolc városi villamosvasút fejlesztése” nagyprojekt október 4-én, szombaton legalább a hetedik, újabb jelentős állomásához érkezett: forgalomba állt ugyanis Miskolcon egy újabb Škoda villamos.

Forgalomba állt Miskolc hetedik új villamosa

A most forgalomba álló villamos, az új Skodák közül a hetedik, már fel van szerelve azzal a fedélzeti számítógéppel is, amely percre pontosan meg tudja határozni a jármű helyzetét, ezáltal percre pontos forgalmi tájékoztatást nyújt az utazóközönség számára a megállóhelyi kijelzőkön, az internetes útvonaltervezőben és a TransIT menetrend: MVK Zrt. nevű android mobilalkalmazásban is.

Előny a villamosnál

Ez a fedélzeti számítógép is képes arra, hogy „előnyben részesítse" a szerelvényt egy un. intelligens fázissorrend módosítással. Ez azt jelenti, hogy a rendszer elengedi a villamost úgy, hogy a gyalog vagy személyautóval közlekedők részére a jelzőlámpa pirosra vált, a villamos pedig „előnyben részesül", vagyis zöld utat kap. Ezt a villamosvonal mentén 16 jelzőlámpás kereszteződésben tudja biztosítani a rendszer.

A csütörtökön forgalomba állt 605-ös pályaszámú villamos után szombaton a felszerelt és minden engedéllyel rendelkező 607-es villamossal már 7 új Skoda szolgálja az utasokat Miskolcon. A villamosok forgalomba helyezése terveink szerint tovább folytatódik a jövő héten is, többek között a 606-os pályaszámú villamossal, amely most csupán azért nem állt forgalomba, mert a 607-es előkészítésével hamarabb végeztek a szakemberek.

Jelenleg tehát még további három villamoson szerelik az integrált utastájékoztatási eszközöket. Ezek a villamosok már megkapták a forgalomba helyezési engedélyt is, így a tervek szerint még a következő héten is újabb Skoda villamosok állhatnak forgalomba.
Háttér:

A pályaépítés és a megállók megújulása után az új, korszerű villamosok jelképezik a Zöld Nyíl Projekt, Miskolc város és a Miskolci Városi Közlekedési Zrt. közös sikerét. Megérkezésük után a villamosok folyamatosan teljesítik a Nemzeti Közlekedési Hatóság által előírt darabvizsgálatokat, amelynek része a 2x250 km futáspróba is.

Várhatóan még ebben az évben, a tervezettnél korábban megérkezik mind a 31 új villamosa Miskolcnak, így már idén teljes lehet az új villamosflotta, amely leváltja a régit. A Közlekedési Operatív Program keretében megvalósuló „Miskolc városi villamosvasút fejlesztése" című projekt összköltsége 37.658.167.000 Ft, amely 33.707.373.000 Ft összegű támogatással valósul meg, az Európai Unió és az Európai Kohéziós Alap társfinanszírozásával.