Elkezdődik a Kandó tér felújítása

Elkezdődik a Kandó tér felújítása
2014. június 20., péntek - 13:30

A „Miskolc városi villamosvasút fejlesztése” nagyprojekt keretén belül megkezdődik a Tiszai pályaudvar villamos végállomásának, a Kandó Kálmán térnek a felújítása, amely magába foglalja az akadálymentesítést, a vágányfelújítást kitérőcserékkel, valamint az energetikai és részleges peron-átépítést.

 

A Kandó tér felújítására kiírt két eredménytelen közbeszerzési eljárás után június elején sikeresen lezárult a folyamat.

- 2014. június 20-án aláírásra került a szerződés a közbeszerzési eljárásban nyertes Tiszai-kör Konzorciummal. A konzorcium a SWIETELSKY Vasúttechnika Kft. és KER-KÖZÉP Kft. együttműködésében valósul meg. Az ajánlatukban szereplő vállalkozói díj nettó 154.333.012 forint - mondta el a kivitelezési szerződés aláírása után Singlár Zsolt, az MVK Zrt. vezérigazgatója, aki hozzátette: - Miskolc város és a Miskolc Holding Zrt. vezetése által lefolytatott sikeres tárgyalások eredményeként a Kandó tér felújítását a „Miskolc városi villamosvasút fejlesztése" nagyprojekt tartalékkerete biztosítja, így tehát ez a városnak nem kerül költségébe. A tartalékkeret felhasználását a Zöld Nyíl projektet felügyelő Közreműködő Szervezet jóváhagyta.

Ám annál fontosabb, hogy elkezdődik a beruházás, hiszen a Kandó tér csak a felújítás után képes a nagyobb értéket és nagyobb tömeget is képviselő villamosok folyamatos és biztonságos fogadására. - Július első felében a felújítás elkezdődik, a Kandó téren ideglenes vágányzár lép érvénybe, az utasokat a Selyemrét és a Kandó tér között villamospótlók szállítják nyár végéig, majd a nyár végére elkészült külső hurkon megindul a forgalom; majd mindkét vágányon, az új váltókkal október végére áll vissza az eredeti utasforgalom - fűzte hozzá a vezérigazgató.

A nyertes kivitelező, a SWIETELSKY Vasúttechnika Kft. vállalkozási igazgatója, Mészáros Zoltán a szerződés aláírásakor annak tartalmát ismertetve vázolta a munkálatokat. E szerint ajánlatukban a következő feladatokat vállalták: tervezési feladatok és engedélyek beszerzése; pályaépítési munkák és ahhoz kapcsolódó feladatok; peronépítési-, burkolási és szakipari feladatok végrehajtása és kivitelezése; áramellátási és biztosítóberendezési munkarészek teljesítése; forgalomkorlátozási részfeladatok elvégzése; hulladékok, törmelékek elszállítása és ártalmatlanítása. - A Zöld Nyíl projekt keretében, a Kandó téri hurok felújításával a teljes pálya megújul, és az akadálymentesítés követelményének is megfelel majd - ismertette Mészáros Zoltán.

A Közlekedési Operatív Program keretében megvalósuló „Miskolc városi villamosvasút fejlesztése" című projekt összköltsége 37.658.167.000 Ft, amely 33.707.373.000 Ft összegű támogatással valósul meg, az Európai Unió és az Európai Kohéziós Alap társfinanszírozásával.